Nilkkasukat kesäksi – ohje

IMG_2807 IMG_2814

Jotain vähän kevyempää. Ei ihan paksua villaista, vaan vähän viileämpää. Siinä oli ajatus, jolla aloin penkoa lankakoriani. Sieltä löytyi ikivanha kerä Novitan Jasminia, jonka koostumus on 60% puuvillaa, 40% akryyliä. Ensin siis tein valkoiset,  mutta jo niitä neuloessani ihastuin malliin niin paljon, että päätin tehdä myös villaiset samanlaiset. Helppo ja nopea tehdä ja ihanan viileät ovat nämä valkoiset lämpöisenä kesäiltana!

Tässä siis ohje, jota kehittelin sitä mukaa kun sukat eteni. (Valkoisiin tein nilkkaan kantalapun ylle oikein-nurin-resoria, mutta totesin, että ihan sileä nilkka on nätimpi. Ja istuu ihan yhtä hyvin.)

Lanka: valkoinen Novitan Jasmin, sininen Novitan 7 veljestä

Puikot: 3 ja puoli

Luo 48 silmukkaa. Jaa ne neljälle puikolle.
Varsi:
Kerrokset 1.-5: neulo sileää kaikki oikein
Kuudes kerros: neulo kaksi oikein yhteen, tee langankierto ja toista näitä koko kerroksen ajan
Kerrokset 7-11: neulo sileää kaikki oikein
Kerros 12: poimi työn ensimmäiseltä kerrokselta luotuja silmukoita ylimääräiselle puikolle saman verran kuin puikoilla on silmukoita (eli 12 s/puikko) Taita neule kaksin kerroin niin, että ylimääräinen puikko silmukkoineen tulee varren sisäpuolelle. Neulo yhteen kaksi silmukkaa; toinen “varsinaiselta” kerrokselta ja toinen lisäpuikolta.   Kuvallisen ohjeen tähän kerrokseen voit käydä katsomassa täältä.
Kerrokset 13-17: neulo sileää kaikki oikein

Kantapää:
Neulo puikon 1 silmukat puikolle 4, eli yht. 24 silmukkaa. Käännä työ, nosta ensimmäinen s neulomatta ja neulo 23 s nurin. Käännä jälleen, nosta ensimmäinen neulomatta, *neulo 1s oikein, nosta 1s neulomatta* toista näitä kahta puikon loppuun. Toista näitä kahta kerrosta 12 kertaa, eli tee kantalappuun yhteensä 24 kerrosta.
Kantapään kavennukset aloitetaan oikealla puolella niin, että neulo kantatilkun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus ( eli nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta jälleen  1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4 ja 4 s). Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein 1. puikolle. Neulo toisen ja kolmannen puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein neljännelle puikolle. Työssä on nyt siis 58 silmukkaa. Tosi selkeän ja yksinkertaisen kuvallisen ohjeen kantapään tekemiseen voit käydä katsomassa vaikkapa täältä.

Neulo seuraavalla kerroksella ensimmäisen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Toisen puikon alussa neulo kaksi s nurin, 4s o, 2s nurin, loput 4s oikein. Kolmannen puikon silmukat kaikki oikein. Neljännen puikon alussa nosta ensimmäinen neulomatta, neulo toinen s oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli (eli siis tee ylivetokavennus).

Seuraava kerros muut silmukat kaikki oikein, mutta toisen puikon alkuun jälleen 2s nurin, 4s o, 2s nurin.
Toista näitä kahta kerrosta kolme kertaa. Seuraavalla kerroksella tee palmikonkierto, eli toisen puikon alussa neulo 2s nurin, ota 2s apupuikolle, neulo 2s o, neulo apupuikolta 2s o ja tämän jälkeen 2s nurin, sekä puikon loput silmukat oikein. Tämä palmikonkierto tehdään siis joka seitsemännellä kerroksella.

Jatka kantapään kavennuksia joka toisella kerroksella niin kauan, että kaikilla puikoilla on 12 silmukkaa. Sen jälkeen jatka palmikon kohtaa lukuunottamatta kaikilla silmukoilla oikein.

Kun sukan pituus on pikkuvarpaan peittävä, aloita kärkikavennukset ja samalla lopeta palmikkokuvio, eli neulo sukka loppuun pelkillä oikeilla silmukoilla.

Neulo jokaisen puikon alussa kaksi silmukkaa oikein yhteen, 4s o, ja keskellä kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tee näin joka puikolla. Tämän jälkeen neulo neljä välikerrosta kaikki oikein.
Seuraavaksi jokaisen puikon alussa kaksi silmukkaa oikein yhteen, 3s o, keskellä kaksi silmukkaa oikein yhteen. Tämän jälkeen kolme välikerrosta kaikki oikein. Seuraavalla kerroksella alussa ja keskellä jälleen kavennukset, sitten välikerroksia kaksi, kavennuskerros, välikerros ja kavennuskerros. Kun jokaisella puikolla on jäljellä kaksi silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele se.

Neulo toinen sukka muuten samoin, mutta tee palmikko kolmannen puikon loppuun.

IMG_2811 IMG_2813

Tämä on ihan ensimmäinen ylös kirjaamani sukkamalli, joten pahoitteluni, jos ulosanti ei ole tarpeeksi selkeää. Kysymyksiä ja kommentteja ohjeesta otetaan mielellään vastaan! 🙂

Tähän malliin sain inspiraation parin eri blogin kirjoituksista. Ensinnäkin Lankahelvetin Hennan blogissa ihastuin yksinkertaiseen, kapeaan palmikkoon sukan reunassa ja tuon ihanan nyppyreunan löysin siis Hääräämöstä.

Muita neuleaiheisia kirjoituksiani voit käydä lukemassa täällä.

Advertisement

2 thoughts on “Nilkkasukat kesäksi – ohje

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: