Pipo ja lapaset lapselle

pipo-ja-tumput2.jpg

Lanka: Novitan Nalle, väri 314
Puikot: 3½

Nämä sopivat parivuotiaalle. Lapasen kämmenen leveys 7,5cm ja pipon ympärys vähän venytettynä 44-48 cm.

Molempiin on ohjetta katsottu ihan Novitan sivujen perusmalleista; lapaset ja pipo.

Lapasissa muunsin ohjetta sen verran, että varsi on tehty 1o, 1n ja varren pituus 8cm. Lapasen kämmenosan pituus resorin yläreunasta kärkeen 12 cm.

Lapasten ohje:

Luo 40 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 8 cm.

Neulo sileää neuletta 2 krs. Aloita peukalokiilan lisäykset: neulo seuraavaa kerrosta, kunnes II puikon lopussa on jäljellä 4 s. Tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 o, tee lisäys ja neulo 2 o. Jatka sileää neuletta ja toista kiilan lisäykset joka 3. krs vielä 5 kertaa. Kiilan silmukkaluku lisääntyy aina 2:lla. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, neulo 1 krs ja sitten seuraavaa kerrosta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 14 s apulangalle odottamaan.

Luo kiilan kohdalle 2 uutta s:aa ja neulo kerros loppuun. Jatka sileää neuletta, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on noin 12 cm tai kunnes etusormi jää peittoon.

Kärjen kavennukset: neulo I sekä III puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

Peukalo: ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 16 s kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut noin 4 cm tee kärkikavennus neulomalla jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen, kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle, päätä hyvin.

Neulo oikea lapanen vasemman lapasen peilikuvaksi (vasen kuvattu yllä) eli tee peukalokiila 2 silmukan päähän III puikon alusta.

 

Pipoa varten loin 108 silmukkaa ja neuloin 21 cm joustinneuletta ennen kavennuksia. Pipon pituus reunaa taittamatta on 24 cm.

Pipon ohje:

Luo 108 s ja aloita 2 o, 2 n -joustinneule suljettuna neuleena. Neulo joustinneuletta 21 cm. Aloita sitten kavennukset. Neulo koko kerroksen ajan 2 s nurin yhteen ja 2 s oikein yhteen = 54. Neulo 1 krs 1 n 1 o –joustinneuletta. Neulo koko kerroksen ajan 2 s oikein yhteen = 27 s. Neulo 1 krs oikein. Neulo vielä koko kerroksen ajan 2 s oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reikä umpeen ja päättele. Tee vielä tupsu, siihen löytyy paljon ohjeita esim YouTubesta. Tupsun ulkonäköä voi vaihdella käyttämällä eri kokoisia pahvikiekkoja ja erilaisia lankoja.

Pipo ja tumput

Itse hukkasin tämän pipon tupsuun paitsi muutamia jämälankoja, myös heijastinlankaa. Nyt alkaa taas olla iltaisin niin pimeää, että heijastimille alkaa olla käyttöä!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: