Matonkudontaa

Jos ei kaupasta löydy, sitten täytyy tehdä itse. Etsin pitkään mieleistäni mattoa keittiöön, sopivaa kuitenkaan löytämättä. Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että voisi olla kiva tehdä matto itse, mutta en ollut löytänyt sopivaa paikkaa harrastukselle. Kunnes sitten joulunpyhinä satuin taas miettimään uutta harrastusta tai kurssia keväälle ja vihdoin löysin Espoon työväenopiston sivuilta aikatauluihini sopivan kurssin!

IMG-0300

Kurssin nimi oli kudonnan perusteet ja se järjestettiin Tapiolassa, ihan kauppakeskus Ainoan vieressä Omnian kudonta-asemalla. Kurssilla käytiin ihan perusteista lähtien kangaspuiden osat läpi ja opeteltiin muutamia perussidoksia. Itselle tällä kurssilla oli jo paljon entuudestaan tuttua, koska olin lapsena kutonut mummulassa mummun kangaspuilla, mutta paljon tuli myös uutta asiaa.

Kurssin aikana jokainen osallistuja kutoo jonkin työn kangaspuilla ja tavoitteena on, että kurssin jälkeen jokainen osaa oma-aloitteisesti aloittaa, kutoa ja lopettaa (ts. ottaa pois puista) työn. Ja jättää loimen ja puut siihen kuntoon, että seuraava pääsee siitä helposti jatkamaan.

Espoon työväenopistolla on muutamia kudonta-asemia, joiden Facebooksivuilla on lukukausien aikana puissa olevat loimet sekä esimerkkejä, mitä niissä voi tehdä. Puitten varaamiset voi tehdä joko soittamalla tai laittamalla Facebookissa viestiä.

Tapiolan kudonta-aseman sivut löytyy täältä ja Leppävaaran täältä. Opettaja on vaihtelevasti paikalla, yleensä kuitenkin ainakin yhtenä iltana viikossa.

IMG-0301

Oman mattoni tein 110cm leveään mustaan loimeen ja sidoksena oli kärkitoimikas, jolla tein “salmiakkikuviota”. Malli oli helppo, mutta toki mattoon silti jäi “itsetehsyn merkiksi” muutama poljentavirhe. Ehkä ne ei kuitenkaan käy muitten silmiin kuin omiini.

Kude oli Manitasta hankittua Eko-ontelokudetta. Matosta tuli parimetrinen ja kudetta meni kaikki mitä olin ostanut, eli neljä kiloa. Maton päät viimeistelin ompelemalla ne kalalangalla käsin kiinni.

IMG-0623

Kutominen pitkästä aikaa oli tosi mukavaa. Sattui vielä niin, että meidän aloittelijakurssille tuli kivaa porukkaa, joiden kanssa sitten yhdessä paukutettiin mattoja viikonlopun ratoksi tulemaan.

IMG-0622

Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen ja aion ihan ehdottomasti mennä syksyllä tekemään lisää mattoja. Tai pöytäliinan. Tai ehkä shaalin… 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: