Sama kaava, kaksi erityylistä mekkoa

Janinat

Kaava on Suuren Käsityölehden numerosta 9/2014, malli nro 1, Janina Fryn suunnittelema mekko. Mustasta tuli paljon “formaalimpi”, siisti työvaate tai ehkä jopa pikkumusta ei-niin-juhlavaan iltamenoon. Kirjavasta mekosta tuli taas ilmavan helman ansiosta kevyt ja kirjavan kuosin ansiosta helppo yhdistellä moniin väreihin.

Janina3

Alunperin oli tarkoitus tehdä tästä ainoastaan musta versio. Kun sitten verkkokaupasta puseroon tilaamani kangas olikin aivan liian ohut (läpinäkyvä) ja toinen verkko-ostos taas collegetakkiin liian ohut, päädyin yhdistämään nämä kaksi virheostosta. Onneksi niistä sai yhdessä kursittua oikein kivannäköisen lopputuloksen! 🙂

Mustan mekon materiaali on mustaa collegea, tilattu Kangaskapinasta. Tosi napakkaa ja kivan tuntuista. Toisen mekon materiaalit on Kankaita.comista.

Janina1

Kun yhdistää kahta kangasta kannattaa pitää pari juttua mielessä; aina, AINA pitää kutistaa kankaat ensin (tietenkin joka tapauksessa kankaat kannattaa kutistaa, mutta tässä tapauksessa se on erityisen tärkeää, sillä vaate on auttamatta pilalla, jos kankaat kutistuvat kovinkin eri mittoihin valmiissa vaatteessa). Tämän lisäksi päälle tulevaan kankaaseen kannattaa jättää vähän “väljyyttä”, jottei päälimmäinen kangas kiristä vaatteen ollessa päällä. Ihan muutama milli per vaatteen osa riittää.

Ompeluvaihe

Itse tein tässä niin, että huolittelin saumurilla kaikki yläosan kappaleet “kaksikerroksisiksi”, jolloin niitten kokoaminen vaatteeksi oli helpompaa, kun kerrokset eivät enää irtoilleet toisistaan. Hameosan ompelin päälli- ja alakerroksen erillisinä, jotta helma on mahdollisimman kevyt.

Janina2

Tämä malli oli melko helppo toteuttaa, ainoan ongelman toi tuo vetoketju. Laitoin molempiin mekkoihin piilovetoketjun. Sehän on kaikkein huomaamattomin vetoketju kevyessä vaatteessa, mutta tuo aina pientä haastetta, jos sen joutuu kiinnittämään poikkisauman yli, kuten tässä. Mustassa mekossa piiloketju toimii mainiosti, mutta tuossa toisessa saatan vielä vaihtaa tavalliseen leninkiketjuun, tuo ohut päällikangas kun tuppaa menemään piiloketjunväliin…

Janina_kol

 

Advertisement

2 thoughts on “Sama kaava, kaksi erityylistä mekkoa

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: