Hellepaita vanhasta kauluspaidasta

Kol_hellepaita

Viime viikolla kirjoittelin ensimmäisen paidantuunauspostauksen. Siihen muokkaukseen ei tarvittu vanhan kauluspaidan lisäksi kuin kuminauhaa. Tähän paitaan kävin hakemassa myös paidan pituuden verran sopivan väristä pitsikaitaletta kuminauhan lisäksi.

Valkoinen_hellepaita

IMG_2874

Ajatuksenani oli tehdä valkoisesta kauluspaidasta hellepaita, jonka pääntie on niin iso, että olkapäät jäävät näkyviin. Ja edellisen paitatuunauksen tavoin myös hihat käytetään hyväksi nykyisillä paikoillaan, eli ommeltavaa on mahdollisimman vähän.

Uudessa käyttötarkoituksessa paita kiepautetaan toisin päin, eli entinen selkäkappale tulee etupuolelle ja etukapale kauniine pitsikaitaleineen jää taakse. Tässä paidassa oli etukappaleella tasku, jonka irrotin ennen paidan muokkausta.

Ensin hahmottelin lyijykynällä (HUOM! Älä missään nimessä käytä kuivamustekynää hahmottelussa, jos mustetta jää vaatteeseen, se voi levitä rumaksi isoksi läiskäksi ensimmäisessä pesussa!) leikattavat kohdat. Tavoitteena oli käyttää paidan pituus mahdollisimman tarkasti hyödyksi, eli leikkasin heti kauluksen ja selkäkaarrokkeen alta paidan poikki.

IMG_2875

Sen jälkeen leikkasin pois nappilistan. Hihat jätin mahdollisimman pitkiksi, eli leikkasin ne poikki hihansuuhalkion yläpuolelta.

Hellepaidan_ompelu

Ensiksi kiinnitin pitsikaitaleen nappilistan paikalle. Sitten mittasin kuminauhasta sopivanmittaisen pätkän pääntietä varten. (HUOM! Kannattaa ottaa tarpeeksi “kireä mitta”, koska ommeltaessa kuminauha jää löysemmälle kuin mitattaessa.)

Kuminauhan kiinnitys

Kuminauha kiinnitetään saumurilla nurjalle puolelle pääntietä. Saumuri (tai siksakki) kiinnityksen jälkeen käännetään kuminauha vielä kierros nurjalle (niin että kuminauha jää kokonaan piiloon) ja ommellaan päälle suora tikki.

Valmis hellepaita etuHellepaita valmis taka

Tämän jälkeen mittaa haluamasi helman- ja hihanpituudet, huolittele saumurilla, käännä huolittelu nurjalle ja ompele suora tikki päälle. Halutessasi tee sivusaumoihin halkiot. Etenkin pitkään paitaan ne antavat mukavasti liikkumatilaa.

 

Hellepaita_päällä

 

Nyt sitten vaan niitä helteitä odottelemaan! 🙂

Advertisement

2 thoughts on “Hellepaita vanhasta kauluspaidasta

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: