Hopeakorun patinointi – työohje

Hopea tummuu itsekseen, mutta jos haluaa koruun ihanan vanhahtavan patinoituneen pinnan jo valmistusvaiheessa, sen saa tehtyä rikkimaksaliuoksella patinoimalla. Eli hopeasavesta tehty työ kiillotetaan polton jälkeen normaalisti ja patinointi tehdään sen jälkeen.

Puhdistus

Ensin koru pitää puhdistaa liasta ja rasvasta huolellisesti. Vaikka olisi kysymys ihan uudesta, käyttämättömästäkin korusta, on siihen käsistä tarttunut sen verran likaa, että se on syytä pestä ennen käsittelyä. Hyvä puhdistustapa on hammasharjalla harjata ruokasoodaa korun pintaan.

Tämän jälkeen tehdään rikkimaksaliuos lämpimään veteen. Riippuu korun halutusta tummuudesta, kuinka lämmintä tai kuumaa veden tulee olla. Mitä lämpimämpää, sitä tummempi lopputulos. Toinen korun tummuuteen vaikuttava asia on aika, miten pitkään korua liuoksessa pidetään.

Rikkimaksaliuos

 

Valmis rikkimaksaliuos on keltaista ja sameaa. HUOM! Liuos on pahanhajuista, joten patinointi kannattaa tehdä hyvin ilmastoidussa paikassa. Varo roiskeita, sillä liuos saattaa ärsyttää ihoa.

Patinoitu_1min

Korun voi ripustaa esim. ompelulankaan roikkumaan, jotta sen saa upotettua helposti liuokseen. Työtä voi välillä nostaa liuoksesta ja tarkistaa tummuusasteen. Yläkuvassa koru noin minuutin patinoinnin jälkeen.

 

Patinointi_valmis

Tässä koru valmiiksi patinoituneena. Aikaa meni noin kolme minuuttia.

Patinointi_kiillotus

Patinoinnin jälkeen työ kiillotetaan hopeankiillotusaineella, jolloin tummat kohdat korostuvat kauniisti.

Patinointi_kiillotus2

Tässä korussa koitin hakea samaa tummuutta kuin sormuksessa.

Patinointi_valmis2

Valmis koru.

Advertisements