Hopea tummuu itsekseen, mutta jos haluaa koruun ihanan vanhahtavan patinoituneen pinnan jo valmistusvaiheessa, sen saa tehtyä rikkimaksaliuoksella patinoimalla. Eli hopeasavesta tehty työ kiillotetaan polton jälkeen normaalisti ja patinointi tehdään sen jälkeen.
Ensin koru pitää puhdistaa liasta ja rasvasta huolellisesti. Vaikka olisi kysymys ihan uudesta, käyttämättömästäkin korusta, on siihen käsistä tarttunut sen verran likaa, että se on syytä pestä ennen käsittelyä. Hyvä puhdistustapa on hammasharjalla harjata ruokasoodaa korun pintaan.
Tämän jälkeen tehdään rikkimaksaliuos lämpimään veteen. Riippuu korun halutusta tummuudesta, kuinka lämmintä tai kuumaa veden tulee olla. Mitä lämpimämpää, sitä tummempi lopputulos. Toinen korun tummuuteen vaikuttava asia on aika, miten pitkään korua liuoksessa pidetään.
Valmis rikkimaksaliuos on keltaista ja sameaa. HUOM! Liuos on pahanhajuista, joten patinointi kannattaa tehdä hyvin ilmastoidussa paikassa. Varo roiskeita, sillä liuos saattaa ärsyttää ihoa.
Korun voi ripustaa esim. ompelulankaan roikkumaan, jotta sen saa upotettua helposti liuokseen. Työtä voi välillä nostaa liuoksesta ja tarkistaa tummuusasteen. Yläkuvassa koru noin minuutin patinoinnin jälkeen.
Tässä koru valmiiksi patinoituneena. Aikaa meni noin kolme minuuttia.
Patinoinnin jälkeen työ kiillotetaan hopeankiillotusaineella, jolloin tummat kohdat korostuvat kauniisti.
Tässä korussa koitin hakea samaa tummuutta kuin sormuksessa.
Valmis koru.
Leave a Reply