Olen nyt alkuvuodesta ommellut useampia vaatteita villasekoitekankaista ja siitä tulikin mieleeni kirjoittaa muutama asia, mitkä on hyvä muistaa villakangasta ommellessa.
Ensinnäkin napin ompelu villakankaaseen. Kun kiinnität nappia paksuun materiaaliin, pitää nappiin jättää ns. kaula, että paksu kangas mahtuu napin alle napituksen ollessa kiinni. Ommellessa tulitikku on helppo apuväline. Laita tikku napin ja kankaan väliin. Kun olet ommellut napin tarpeeksi monta kertaa kiinni, vedä tikku varovasti pois ja kieputa lankaa napin kaulan ympärille. Näin saat napin sopivasti koholle.
Nappeihin kannattaa aina villakankaaseen laittaa samalle kohtaa nurjalle puolelle ns. tukinappi. Eli samalla kerralla, kun ompelet napit kiinni vaatteeseen, laitat nurjalle puolelle pienemmän napin.
Tämä siksi, että polyesterilanka helposti syö villakankaan rikki, jos nappi kiristetään sillä kiinni villaan. Kun lanka tulee molemmilta puolilta napin kautta, säästyy kangas rasitukselta ja napit kestävät paremmin paikoillaan.
Toinen juttu, mikä itsellekin tuli yllätyksenä, liitty vetoketjuun. Eli huomioi villakangasta ostaessa, onko kangas niin pitkänukkainen, että nukka voisi kääntyä ketjun väliin aiheuttamaan jumitusta. Eli hanki tarpeeksi rouhea ketju ja tarvittaessa myös nauhaa ketjun reunoille suojaamaan kangasta.
Kolmas vinkki on asia, jonka jokainen villakangasta joskus silittänyt tietää. Eli ole HYVIN varovainen silitysraudan kanssa. Villakangas – etenkin ohut sellainen – on hyvin helppo pilata silittämällä. Eli varo käyttämästä liian kuumaa rautaa ja aina, AINA silitä nurjalta ja silitysliinan läpi. Muuten kangas tulee helposti kiiltäväksi tai venähtää muodottomaksi. Aloita mieluummin miedolla lämmöllä ja nosta sitä tarvittaessa.
Tässä nyt mieleeni tulleet asiat. Oikeilla tekniikoilla villakangasta on ihana työstää ja vielä mukavampi käyttää, mutta se on myös helppo vahingossa pilata. Harkintaa ja varovaisuutta, niin hyvä tulee. 🙂