Sinistä silkkiä juhlaan

Puku_edestäPuku_sivulta

Kesä lähestyy ja lähiviikkoina ensimmäiset hääkutsut alkaa tipahdella postiluukuista. Siitäpä tulikin mieleeni kirjoitella silkkisestä pitsikoristeisesta juhlapuvusta, jonka tein tilaustyönä muutama vuosi sitten hääjuhlia varten.

Tässä juhlapuvussa materiaalina on puuvillasatiinilla tuettu dupionsilkki, jonka päälle on koristeeksi leikattu harsopohjaisesta pitsistä kuvioita. Eli halutakseen jotain kuviointia pukuun, ei aina tarvitse välttämättä ostaa kuviollista kangasta tai peittää koko vaatetta toisella kankaalla.

Puku on kaksiosainen, yläkappaleessa on alhaalta aukeava (ns.takkiketju) keskellä takana. Laitan mieluiten juhlapukuihin vain piilovetoketjuja, mutta koska en ole ainakaan missään törmännyt alhaalta aukeaviin piilovetoketjuihin, niin tämän puvun kaltaisissa kaksiosaisissa puvuissa on pakko tyytyä vähän rouheampaan malliin. Mielelläni muuten kuulisin, jos joku on jostain ko. piiloketjuja löytänyt! 🙂

Sininen silkkipuku4Sininen silkkipuku3

Työjärjestys näiden koristepitsien kiinnitysten suhteen kannattaa tehdä niin, että ensin kokoaa vaatteen (itse kiinnitän päällikankaan ja sen alle tulevat tuet toisiinsa kaarevan pinnan päällä nuppineuloilla jotta kappaleisiin tulee tarpeeksi väljyyttä ja sitten huolittelen kappaleet saumurilla. Vasta tämän jälkeen kiinnitän kappaleet toisiinsa.) ja vasta kun ensimmäinen sovitus on tehty, alkaa suunnittelemaan pitsien sommittelua ja kiinnitystä. Koska jos kiinnittää pitsejä saumojen päälle, kuten tässä puvussa, on todella työlästä niitä sitten irrotella, jos tulee sovitusmuutoksia. Ja kyllähän niitä yleensä ainakin vähän tulee sivusaumoihin.

Sininen silkkipuku5Sininen silkkipuku6

Koska itse olen kierrätyksen ystävä, mietin yleensä jo pukua tehdessäni mahdollisuuksia puvun muunteluun ja jatkokäyttöön. Juhlapukuihin kuitenkin käytetään melkoisen kalliita kankaita, joten on mukava ajatella, että niitä pystyisi myös käyttämään useammin kuin vain muutamissa juhlissa.

Kaksiosaiselle puvulle onkin aina helpompi keksiä jatkokäyttöä; tähänkin pukuun voisi tehdä lyhyemmällä helmalla olevan hameen (jos ei tätä pitkää helmaa raaski lyhentää) tai yksiväriset housut alaosaksi.

Sininen silkkipuku7Sininen silkkipuku2

Näissä kuvissa muuten huomaa hyvin, miten vähävaloinen tämä vuodenaikamme on. Ensimmäiset kaksi kuvaa otin salamalla, loput on ilman salamaa luonnonvalossa otettuja. Salamalla otetuissa kuvissa kankaan värit näkyvät luonnollisina, muissa värit vääristyvät harmaasävyisiksi. Onneksi kuljetaan kohti kesää ja aurinkoa, sitten voi pukukuviakin ottaa ulkona ja saada niihin kunnon värit! 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: