Kun aloin työstää ruutukangasta, ajattelin kuvata työn etenemistä ja kirjoitella tänne myös kuviollisen kankaan aikaansaamista haasteista. Niitä nimittäin riittää niin, että välillä meinaa usko loppua siisitin lopputuloksen aikaan saamiseen.
Ruutukangasta leikatessa pitää ruudut leikkuasetelman eri kerroksissa kohdistaa samoille kohdille nuppineulojen avulla, jotta ruudut tulisivat vaatteeseeen symmetrisesti.
Leikkuuasetelmaa suunnitellessa pitää huomioida kankaan kuviosta ja muista ominaisuuksista (mm. kiilto, sidos) voiko kangasta leikata molempiin suuntiin.
Tämän jälkeen kaavat asetellaan kankaalle niin, että toisiinsa liitettävissä saumoissa kuviot jatkuu yhtenäisenä. Itse teen tämän piirtämällä kaavoihin kankaan kuviota kaavaan ja asetan ne vierekkäin, tällöin pystyn tarkastamaan kuvion jatkuvuuden. (Muista huomioida myös sauman varat tätä kohdistusta tehdessäsi!)
Kun osat on leikattu, pitää muistaa siirtää kaikki kaavassa olevat merkinnät myös kankaalle. Hakit, laskokset, kohdistusmerkit jne…
Itse käytän muotolaskoksia merkitessäni lankamerkkejä. Teen pienen solmun kankaasta hyvin erottuvalla langalla noin sentin päähän laskoksen kärjestä. Lankamerkit on helppo poistaa ompelun jälkeen.
Muistathan hakkeja leikatessasi tehdä selkeän merkin, kuitenkaan liian syväle kankaaseen leikkaamatta!
Ennen ompelua voit vielä halutessasi kohdistaa “kriittisiä paikkoja” (kuten keskitakasaumaa, joka on selkeästi näkyvillä aina, kun vaate on päälläsi) harsinnan avulla. Vetoketjun kohdalla ruutujen kohdistaminen on erityisen haastavaa.
Pitkää pinnaa ja erityistä huolellisuutta, niin hyvä tulee! 🙂
Leave a Reply